Skip to main content

Op deze pagina vindt u informatie over een congres dat DOEN congressen en evenementen georganiseerd heeft. Bent u benieuwd wat wij voor kunnen DOEN, neem dan contact met ons op.  

landelijke bijeenkomst cardiale amyloïdose

De introductie van nieuwe medicijnen, toegenomen awareness en toepassing van nieuwe diagnostische technieken zoals MRI, hebben er toe geleid dat er steeds meer patiënten worden gediagnosticeerd met cardiale amyloïdose. Het blijkt nog een uitdaging om patiënten vroegtijdig te diagnosticeren en het amyloïd juist te typeren, terwijl ook dat essentieel is om de medicijnen die nu beschikbaar zijn effectief in te zetten.

Daarom hebben UMC Groningen en UMC Utrecht een basis voor een reeks van 5 online bijeenkomsten neergezet, die tot nu toe allemaal regionaal ingevuld zijn door lokale specialisten. De laatste bijeenkomst op 24 januari werd ingevuld met specialisten uit diverse centra en regio’s. Heeft u uw regionale bijeenkomst gemist, dan bieden wij u op 24 januari 2022 alsnog graag nog de mogelijkheid het programma te volgen. 

Datum
24 januari 2022 van 19:00 – 21:00 uur

Doelgroep
Cardiologen, hematologen, radiologen, klinisch genetici en nucleair geneeskundigen.

Accreditatie
Geaccrediteerd door NVVC, NIV, NVNG, NVvR en VKGN met 2 punten.

programma

  • 19:00 uur

    Welkom door Prof.dr. Peter van der Meer, cardioloog, UMC Groningen

  • 19:02 uur

    Diagnose en typering van cardiale amyloïdose (vooraf opgenomen presentatie)
    Nadat het vermoeden van cardiale amyloïdose bevestigd is, moet met zekerheid worden vastgesteld van welk type amyloïdose sprake is. De prognose, behandeling en beleid zijn namelijk afhankelijk van het type amyloïdose. De verschillende tools die we tot onze beschikking hebben om het amyloïd te typeren komen aan bod.
    Dr. Hans Nienhuis, internist-allergoloog/immunoloog, UMC Groningen

  • 19:20 uur

    Cardiale amyloïdose (erfelijke/wildtype ATTR en AL) : het belang van vroege herkenning
    Cardiale amyloïdose is een belangrijke en ernstige oorzaak van hartfalen. Helaas wordt in veel gevallen pas in een laat stadium aan deze vorm van hartfalen gedacht met grote gevolgen voor de patiënt. Overleving en mogelijkheden voor opties voor behandelen van de onderliggende oorzaak zijn sterk afhankelijk van de mate van hartfalen op moment van diagnose. Vroege diagnose is daarom van groot belang, waarbij er verschillende zogenoemde ‘red flags’ zijn die hierbij kunnen helpen.
    Prof.dr. Peter van der Meer, cardioloog, UMC Groningen

  • 19:45 uur

    AL amyloïdose vanuit het oogpunt van de hematoloog
    Casus en achtergrond van cardiale amyloïdose
    Drs. Kaz Groen, internist-hematoloog, Amsterdam UMC

  • 20:10 uur

    De rol van non-invasieve beeldvormingstechnieken bij de diagnostiek van cardiale amyloïdose
    De rol van diverse diagnostische non-invasieve beeldvormingstechnieken wordt besproken, waarbij met name wordt ingegaan op echocardiografie, MRI en botscintigrafie en hoe deze toe te passen in de dagelijkse praktijk.
    Dr. Alexander Hirsch, cardioloog, Erasmus MC Rotterdam

  • 20:35 uur

    Het belang van genetisch onderzoek bij amyloïdose; de rol van de klinisch geneticus
    Aan de hand van casuïstiek wordt het belang van genetisch onderzoek bij amyloïdose toegelicht, zowel voor de patiënt zelf als voor de familie.
    Dr. Paul van der Zwaag, klinisch geneticus, UMC Groningen

  • 20:50 uur

    Gelegenheid tot het stellen van vragen

  • 21:00 uur

    Einde nascholingsavond